Goodbye Vietnam
Hanoi. Stad waar miljoenen mensen mínder wonen dan in HCMC, maar een véél drukkere indruk maakt op de toerist. Na onze nachtbus vanuit Hué kwamen we vroeg in de morgen aan en werden direct belaagd door taxi-, motorbike- en riksja-rijders, waar we met onze slaperige hoofden even geen zin in hadden, dus liepen we naar de dichtstbijzijnde man in uniform en vroegen hem waar we waren. Daar had de beste man dan weer 'even geen zin in' dus werden we weer belaagd door taxi-, motorbike- en riksja-rijders, die ons vertelden waar we waren (stond niet op de kaart*) en dat het 4km lopen was naar het centrum. Omdat dit natuurlijk zwaar overdreven was hebben we met de zon (oost) en een grote weg (noord/zuid) besloten dat we naar links moesten en zijn we begonnen aan onze trip naar het centrum. Halverwege bleek toch dat de 4km een redelijke gok was, maar toen was het nog maar 2km, dus kan je net zo goed doorlopen. Het oude centrum van Hanoi is omgeven door kleine, smalle straatjes met auto's, scooters, riksja's en voetgangers. De twee stoepen aan weerskanten van de weg lijken heel prettig voor de voetgangers, echter worden deze geconfisqueerd door restaurantjes (die moeten toch ook ergens hun stoelen neerzetten als gasten buiten willen eten), auto's en natuurlijk als parkeerplek voor scooters (héél veel scooters, die precies zo lang zijn als de stoep breed). Door dit prachtige fenomeen loop je als voetganger dus gewoon op straat en word je knettergek (zeker als je niet geslapen hebt en 4km gelopen) van al het getoeter van scooters en auto's (en de bellen van de riksja's). Vanwege het feit dat de straten zo smal zijn weergalmd dit geluid nog een keer of wat, en omdat de meeste auto's een condensator aan hun toeter hebben gehangen (Caro: vraag maar aan Bert) blijft elke toeter-aanraking zo'n 10 seconden nagalmen. Fijn.
Gelukkig is Hanoi een goede uitvalsbasis voor Halong Bay, de wereldberoemde kalksteen rotsen die voor de kust van Vietnam uit de zee steken. Na een aantal touroperators gesproken te hebben hebben we onze kamer op een van de vele boten gereserveerd, en hebben we twee dagen en een nacht op het water doorgebracht. De rotsen zijn prachtig, het is erg gaaf om er zo tussendoor te varen, en zonsondergang op het water is altijd mooi. De kamer en het eten op de boot waren van een dermate hogere kwaliteit dan verwacht, dat dit het geheel nóg aangenamer maakte!
Na Halong Bay zijn we direct op de nachttrein naar Sapa gestapt, een bergstadje ten noordwesten van Hanoi. Ondanks de bedjes van 1.85m bij 80cm kwamen we toch redelijk uitgerust aan in Sapa (een bagagerek is niet de onderschatten als beenruimte!) om verwelkomt te worden door een toch wel aanzienlijke regenbui. Na ontbijt in het hotel werden we verwelkomd door onze gids, een jongedame van de Black H'Mong, een van de lokale 'minorities'. Tung, zoals onze gids zichzelf voorstelde, heeft ons twee dagen op sleeptouw genomen de bergen op en af, waar we genoten hebben van rijst-terrassen, watervallen en overal oogstrelend uitzicht. Na de tweede dag zijn we overgestapt naar een beter (en goedkoper) hotel wat verderop in het dorp, en werden we verwelkomd door een gigantische hoosbui. Vanuit een restaurantje, waar we doorweekt aankwamen, konden we zien dat in de straten van Sapa toch een redelijk beekje (lees: rivier) aan het vormen was. Zeker gezien het feit dat de meeste wegen hier met zo'n 10% stijgen of dalen was dit een behoorlijke hoeveelheid water, zelfs zoveel dat op een gegeven moment de scooters (die hogerop de weg geparkeerd stonden) langs kwamen stuiteren. Interessant.
De twee aansluitende dagen hebben we met de scooter de omgeving verkend, waar nogmaals duidelijk werd dat de regen niet alleen schade aan scooters had bedeeld, maar ook een aantal aardverschuivingen (landslide klinkt toch mooier, maar goed) had veroorzaakt. De in verrassend goede staat verkerende weg werd regelmatig onderbroken door een laag spekgladde modder en stenen die niet onderdoen aan de gemiddelde Highland Games-steen. Gelukkig was het droog en hadden we een prachtig uitzicht.
Na een nachttrein-ritje terug naar Hanoi hebben we onze dag gevuld met een bezoekje aan het Mausoleum, waar Ho Chi Minh ligt opgebaard, een aantal geocaches en een laatste keer springrolls en 'pork-in-a-clay-pot' waarna de dag wel weer redelijk gevuld was :)
Morgen naar Kuala Lumpur (KL), we zijn benieuwd!
*) voeg Lingo-geluidje toe voor meer leesplezier
Veel plezier in Kuala Lumpur!
Ik moet mezelf nog even helemaal bijlezen (heb weer wat berichten gemist) maar kan merken dat jullie het goed hebben. Soms wat spannend maar een avontuurtje hoort zeker bij zo'n reis.
Heb het idee dat jullie al heel lang weg zijn, zoveel mooie verhalen en foto's.
veel plezier in KL
Hallo daar in den verre.
Jolan, gefeliciteerd met je verjaardag!
Herken je KL nog?
xx
Ik stuitte per toeval op jullie reis: jaloers!! Lijkt me helemaal een geweldige reis! Ik las dat jullie nu naar KL gaan.. gaan jullie nog meer zuidelijk? Nog 8 uurtjes naar het zuiden en jullie zijn van harte uitgenodigd op de koffie bij ons! :)